Η προστασία του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης των τραπεζοϋπαλλήλων, αποτελεί κεντρικό πυλώνα κάθε υπεύθυνης συλλογικής δράσης. Στην παρούσα συγκυρία, όπου η Τράπεζα Πειραιώς απολαμβάνει πρωτοφανή κερδοφορία και σταθερή ανάπτυξη, παρά τις όποιες μεταβλητότητες, η στασιμότητα των πραγματικών αποδοχών των εργαζομένων συνιστά πρόκληση, όχι μόνο οικονομική, αλλά και ηθική.
Η επιστολή που απευθύναμε προς τη Διοίκηση και, κυρίως, προς τα Προεδρεία των Συλλόγων, με σκοπό την παροχή αναλυτικής τεκμηρίωσης αναφορικά με την εξέλιξη τόσο των τακτικών-σταθερών αποδοχών, όσο και των μεταβλητών παροχών για την περίοδο 2021-2024, παραμένει αναπάντητη.
Στην αντίστοιχη πρωτοβουλία μας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από το προεδρείο. Ουδεμία πρωτοβουλία έχει αναληφθεί εκ μέρους των συνδικαλιστικών ηγεσιών, ενώ κενό γράμμα παραμένει και η οφειλόμενη απάντηση εκ μέρους της Διοίκησης.

Η πρόσφατη δε Έκθεση Αποδοχών της Διοίκησης που δημοσιεύτηκε στο ενδιάμεσο διάστημα, παρουσιάζει μια εντυπωσιακή σωρευτική αύξηση 32,59% στις μέσες ετήσιες αποδοχές όλου του Προσωπικού για την περίοδο 2021-2024.
Πίσω από αυτή την εικόνα, όμως, αποκρύπτεται η ουσία: στις “μέσες αποδοχές” ενσωματώνονται οι γενναίες αμοιβές των ανώτατων στελεχών, bonus, δωρεάν μετοχές, έξοδα εταιρικών αυτοκινήτων και λοιπές παροχές σε είδος. Το αποτέλεσμα είναι μια παραμορφωμένη πραγματικότητα που ουδεμία σχέση έχει με το μισθολόγιο της μεγάλης πλειοψηφίας των υπαλλήλων.
Η πραγματική αύξηση στους τακτικούς μισθούς μέσω των κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων μετά βίας αγγίζει το 1,5% το 2024 και μόλις 5% σωρευτικά από το 2021. Αντίθετα, ο σωρευμένος ονομαστικός πληθωρισμός της περιόδου 2022-2024 υπερβαίνει το 20% – ενώ ο πραγματικός αγγίζει το 35-40%, διαβρώνοντας συστηματικά την αγοραστική μας δύναμη και καταδικάζοντας τους εργαζόμενους σε μια διαρκή οικονομική υποβάθμιση.
Η στρατηγική της Διοίκησης να αντιμετωπίζει το πρόβλημα μέσω έκτακτων και μη ενσωματούμενων παροχών αποδεικνύεται βραχυπρόθεσμη και ανεπαρκής και υπηρετεί μια βραχυπρόθεσμη διαχείριση μισθολογικής πίεσης προς υπαλλήλους και μεσαία στελέχη.
Οι επιδοτήσεις, τα bonus και οι εφάπαξ παροχές, όσο πρόσκαιρα κι αν ανακουφίζουν, δεν αντιμετωπίζουν το βασικό ζήτημα: την ανάγκη σταθερής και διαρθρωτικής αύξησης των σταθερών και τακτικών αποδοχών.

Την ίδια στιγμή, οι ίδιες αποδοχές των μελών της Διοίκησης αυξάνονται εντυπωσιακά με επίκληση κριτηρίων όπως η σύγκλιση με ευρωπαϊκά πρότυπα και η αντιστάθμιση του πληθωρισμού. Τα κριτήρια δεν είναι ίδια και δεν εφαρμόζονται κατ’ αναλογία για το προσωπικό, που στηρίζει με την εργασία του την επιτυχία και την κερδοφορία του Οργανισμού.
Το χάσμα γίνεται ακόμη πιο εμφανές, αν εξετάσει κανείς τα οικονομικά μεγέθη:
- Το μοναδιαίο κόστος εργασίας στην Τράπεζα μειώνεται σταθερά, ευνοώντας την κερδοφορία των μετόχων.
- Η παραγωγικότητα των εργαζομένων εμφανίζει διαρκώς θετικούς ρυθμούς.
- Η Τράπεζα αναγγέλλει διανομή 2 δισ. ευρώ στους μετόχους έως το 2028, ενώ οι εργαζόμενοι αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν σε βασικές βιοτικές ανάγκες με μισθούς που παραμένουν στάσιμοι.

Η αναντιστοιχία αυτή, δεν είναι αποτέλεσμα αντικειμενικών οικονομικών δυσχερειών· είναι αποτέλεσμα συνειδητής στρατηγικής επιλογής: της προτεραιοποίησης της απόδοσης στους μετόχους έναντι της δίκαιης αμοιβής της εργασίας.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι υπάρχει επαρκής οικονομικός χώρος στην Τράπεζα για ουσιαστικές και θεσμικές μισθολογικές αναπροσαρμογές.
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, το αίτημά μας είναι σαφές και αδιαπραγμάτευτο:
- Πλήρης διαφάνεια στα οικονομικά δεδομένα των αποδοχών, με διάκριση σταθερών και μεταβλητών.
- Δημοσιοποίηση του διαμέσου τακτικού μισθού, με εξαίρεση το υψηλότερα αμειβόμενο 10% του Προσωπικού.
- α) Πλήρη εφαρμογή των μισθολογικών όρων της Κλαδικής Σύμβασης χωρίς χρονικές εξαιρέσεις β) μη συμψηφισμός των σχετικών αυξήσεων. Κινήσεις που θα αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό και θα αντανακλούν την πραγματική συμβολή μας στην επιτυχία της Τράπεζας μέσα από την συλλογική διαπραγμάτευση.
- Εφαρμογή ίδιων κριτηρίων προσαρμογής στην πολιτική αποδοχών και στο προσωπικό, όπως ισχύει για τη Διοίκηση.
Συνάδελφοι,
Η υιοθέτηση των προτάσεων μας δεν αποτελεί απλώς ζήτημα εργασιακής δικαιοσύνης. Αποτελεί αναγκαία επένδυση στην παραγωγικότητα, την εργασιακή ειρήνη και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Οργανισμού.
Το αίτημα για αξιοπρεπείς αποδοχές που αντανακλούν την πραγματική οικονομική εικόνα του Οργανισμού δεν είναι διαπραγματεύσιμο – είναι αναγκαία συνθήκη για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής ευημερίας του συνόλου των εμπλεκομένων στην παραγωγική διαδικασία που συνεισφέρουν συλλογικά στην ευημερία της Τράπεζας.
Η ενότητα των εργαζομένων είναι η μόνη απάντηση απέναντι σε κάθε μορφή αποδόμησης της αξίας της εργασίας.
Η Συλλογική Ενότητα του ΣΕΤΠ δεσμεύεται να συνεχίσει τον αγώνα για την αποκατάσταση των συλλογικών δικαιωμάτων και την κατάκτηση αξιοπρεπών και δίκαιων αποδοχών που θα αντανακλούν τον ουσιαστικό ρόλο μας στη δυναμική πορεία της Τράπεζας Πειραιώς.
ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟ 2025