Απρίλιος 2025

ΠΡΩΤΗ ΜΑΙΟΥ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ

Η 1η Μάϊου αποτελεί θεμελιώδες ορόσημο και φάρο του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, με τα γεγονότα του Σικάγο (1886) να συνιστούν σημείο καμπής στη διεκδίκηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων και να αποτελούν σήμερα όχι απλώς μια ιστορική μνήμη, αλλά ζωντανή παρακαταθήκη για κάθε συνδικαλιστικό αγώνα. 

 Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν αποτελεί απλώς αργία, αλλά ημέρα απεργιακής κινητοποίησης και υπενθύμισης πως οι εργασιακές κατακτήσεις είναι προϊόν συλλογικής δράσης και διαπραγμάτευσης. 
Είναι η μέρα που θυμόμαστε πως κανένα δικαίωμα δεν είναι δεδομένο αν δεν το υπερασπιστούμε. Η ιστορία του εργατικού κινήματος είναι γεμάτη από στιγμές που φαινομενικά “ανέφικτα” αιτήματα έγιναν πραγματικότητα χάρη στην ενότητα, την επιμονή και την αλληλεγγύη. Αυτή είναι η παρακαταθήκη που καλούμαστε να τιμήσουμε, όχι μόνο με λόγια, αλλά και με πράξεις. 

Στον τραπεζικό κλάδο, έναν χώρο με μακρά παράδοση συνδικαλιστικής οργάνωσης και σημαντικών συλλογικών κατακτήσεων, το μήνυμα της Πρωτομαγιάς αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα στη σύγχρονη συγκυρία: οι συλλογικές συμβάσεις και η πλήρη εφαρμογή τους, η σταθερή εργασία, η προστασία της υγείας και ασφάλειας, είναι κατακτήσεις που διασφαλίζονται μόνο μέσα από ενότητα και αγώνα. 

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες θεσμικές, οικονομικές και τεχνολογικές προκλήσεις που διαβρώνουν τις εργασιακές μας σχέσεις, αναδιαμορφώνουν ριζικά το εργασιακό μας περιβάλλον και όλα μαζί οριοθετούν τις νέες προσπάθειες και τους νέους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. 

Τιμώντας την ιστορική κληρονομιά των αγώνων του εργατικού κινήματος, οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε με πλήρη ενότητα τη συλλογική μας δράση στο σύγχρονο τραπεζικό περιβάλλον και να χτίσουμε το μέλλον του εργασιακού μας κλάδου με τις αρχές της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της συλλογικής διεκδίκησης. ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
‍ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ 
ΑΘΗΝΑ: Πλατεία Κλαυθμώνος  11:00 ΠΜ 
ΘΕΣΑΛΟΝΙΚΗ: Γραφεία Εργατικού Κέντρου, Αριστοτέλους 32 (10:30πμ) 
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου‍ του Σ.Ε.Τ.Π.

Το Παράδοξο της Τραπεζικής Ευημερίας: Κερδοφορία, Πληθωρισμός και Αποδοχές των Εργαζομένων

Η προστασία του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης των τραπεζοϋπαλλήλων, αποτελεί κεντρικό πυλώνα κάθε υπεύθυνης συλλογικής δράσης. Στην παρούσα συγκυρία, όπου η Τράπεζα Πειραιώς απολαμβάνει πρωτοφανή κερδοφορία και σταθερή ανάπτυξη, παρά τις όποιες μεταβλητότητες, η στασιμότητα των πραγματικών αποδοχών των εργαζομένων συνιστά πρόκληση, όχι μόνο οικονομική, αλλά και ηθική.

Η επιστολή που απευθύναμε προς τη Διοίκηση και, κυρίως, προς τα Προεδρεία των Συλλόγων, με σκοπό την παροχή αναλυτικής τεκμηρίωσης αναφορικά με την εξέλιξη τόσο των τακτικών-σταθερών αποδοχών, όσο και των μεταβλητών παροχών για την περίοδο 2021-2024, παραμένει αναπάντητη.

Στην αντίστοιχη πρωτοβουλία μας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από το προεδρείο. Ουδεμία πρωτοβουλία έχει αναληφθεί εκ μέρους των συνδικαλιστικών ηγεσιών, ενώ κενό γράμμα παραμένει και η οφειλόμενη απάντηση εκ μέρους της Διοίκησης.

Η πρόσφατη δε Έκθεση Αποδοχών  της Διοίκησης που δημοσιεύτηκε στο ενδιάμεσο διάστημα, παρουσιάζει μια εντυπωσιακή σωρευτική αύξηση 32,59% στις μέσες ετήσιες αποδοχές όλου του Προσωπικού για την περίοδο 2021-2024.

Πίσω από αυτή την εικόνα, όμως, αποκρύπτεται η ουσία: στις “μέσες αποδοχές” ενσωματώνονται οι γενναίες αμοιβές των ανώτατων στελεχών, bonus, δωρεάν μετοχές, έξοδα εταιρικών αυτοκινήτων και λοιπές παροχές σε είδος. Το αποτέλεσμα είναι μια παραμορφωμένη πραγματικότητα που ουδεμία σχέση έχει με το μισθολόγιο της μεγάλης πλειοψηφίας των υπαλλήλων.

Η πραγματική αύξηση στους τακτικούς μισθούς μέσω των κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων μετά βίας αγγίζει το 1,5% το 2024 και μόλις 5% σωρευτικά από το 2021. Αντίθετα, ο σωρευμένος ονομαστικός πληθωρισμός της περιόδου 2022-2024 υπερβαίνει το 20% – ενώ ο πραγματικός αγγίζει το 35-40%, διαβρώνοντας συστηματικά την αγοραστική μας δύναμη και καταδικάζοντας τους εργαζόμενους σε μια διαρκή οικονομική υποβάθμιση.

Η στρατηγική της Διοίκησης να αντιμετωπίζει το πρόβλημα μέσω έκτακτων και μη ενσωματούμενων παροχών αποδεικνύεται βραχυπρόθεσμη και ανεπαρκής και υπηρετεί μια βραχυπρόθεσμη διαχείριση μισθολογικής πίεσης προς υπαλλήλους και μεσαία στελέχη.

Οι επιδοτήσεις, τα bonus και οι εφάπαξ παροχές, όσο πρόσκαιρα κι αν ανακουφίζουν, δεν αντιμετωπίζουν το βασικό ζήτημα: την ανάγκη σταθερής και διαρθρωτικής αύξησης των σταθερών και τακτικών αποδοχών.

Την ίδια στιγμή, οι ίδιες αποδοχές των μελών της Διοίκησης αυξάνονται εντυπωσιακά με επίκληση κριτηρίων όπως η σύγκλιση με ευρωπαϊκά πρότυπα και η αντιστάθμιση του πληθωρισμού. Τα κριτήρια δεν είναι ίδια και δεν εφαρμόζονται κατ’ αναλογία για το προσωπικό, που στηρίζει με την εργασία του την επιτυχία και την κερδοφορία του Οργανισμού.

Το χάσμα γίνεται ακόμη πιο εμφανές, αν εξετάσει κανείς τα οικονομικά μεγέθη:

  • Το μοναδιαίο κόστος εργασίας στην Τράπεζα μειώνεται σταθερά, ευνοώντας την κερδοφορία των μετόχων.
  • Η παραγωγικότητα των εργαζομένων εμφανίζει διαρκώς θετικούς ρυθμούς.
  • Η Τράπεζα αναγγέλλει διανομή 2 δισ. ευρώ στους μετόχους έως το 2028, ενώ οι εργαζόμενοι αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν σε βασικές βιοτικές ανάγκες με μισθούς που παραμένουν στάσιμοι.

Η αναντιστοιχία αυτή, δεν είναι αποτέλεσμα αντικειμενικών οικονομικών δυσχερειών· είναι αποτέλεσμα συνειδητής στρατηγικής επιλογής: της προτεραιοποίησης της απόδοσης στους μετόχους έναντι της δίκαιης αμοιβής της εργασίας.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι υπάρχει επαρκής οικονομικός χώρος στην Τράπεζα για ουσιαστικές και θεσμικές μισθολογικές αναπροσαρμογές.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, το αίτημά μας είναι σαφές και αδιαπραγμάτευτο:

Συνάδελφοι,

Η υιοθέτηση των προτάσεων μας δεν αποτελεί απλώς ζήτημα εργασιακής δικαιοσύνης. Αποτελεί αναγκαία επένδυση στην παραγωγικότητα, την εργασιακή ειρήνη και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Οργανισμού.

Το αίτημα για αξιοπρεπείς αποδοχές που αντανακλούν την πραγματική οικονομική εικόνα του Οργανισμού δεν είναι διαπραγματεύσιμο – είναι αναγκαία συνθήκη για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής ευημερίας του συνόλου των εμπλεκομένων στην παραγωγική διαδικασία που συνεισφέρουν συλλογικά στην ευημερία της Τράπεζας.

Η ενότητα των εργαζομένων είναι η μόνη απάντηση απέναντι σε κάθε μορφή αποδόμησης της αξίας της εργασίας.

Η Συλλογική Ενότητα του ΣΕΤΠ δεσμεύεται να συνεχίσει τον αγώνα για την αποκατάσταση των συλλογικών δικαιωμάτων και την κατάκτηση αξιοπρεπών και δίκαιων αποδοχών που θα αντανακλούν τον ουσιαστικό ρόλο μας στη δυναμική πορεία της Τράπεζας Πειραιώς.

Μικρά αλλά αναγκαία ‍βήματα που θα δείξουν ένωση Συλλόγων

Ανακοίνωση Νο 21
Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας, οι συνάδελφοι δεν άκουσαν από το προεδρείο κανένα συγκεκριμένο σχέδιο βελτίωσης – οποιουδήποτε είδους – του εργασιακού μέλλοντός τους. 
Ακόμη και για την πολυαναμενόμενη ενοποίηση των δύο μεγάλων Συλλόγων, δυστυχώς δεν παρουσιάστηκε κανένα χρονοδιάγραμμα.
Η Συλλογική Ενότητα στο ΣΕΤΠ, επιμένουμε σε προτάσεις, τις οποίες θέταμε και στην προηγούμενη θητεία μας, έναντι -τότε – βέτο του σημερινού προεδρείου.
Μια λοιπόν και τα θεσμικά μας φρόντισαν και τα “τακτοποίησαν” με τη συγκεκριμένη επιχειρησιακή, εκείνο που πρέπει επιτέλους να προχωρήσει, είναι η ομογενοποίηση των δράσεων με τον ΣΕΤΑΠ, ώστε η “συμπόρευση” να μην περιορίζεται μόνο σε κοινές – πολλέςφορές, κενές νοήματος – ανακοινώσεις και εκδηλώσεις κοπής πίτας,μετά φωτογραφήσεων, ούτε βέβαια και σε κοινούς υποψηφίους για τις αρχαιρεσίες του ΤΕΑ, που δεν μπορούν να προσθέσουν και δεν συνεισφέρουν στην εκπροσώπηση των εργαζομένων στο Δ.Σ. του ταμείου, αντιθέτως την απαξιώνουν.
Αναφερόμαστε συγκεκριμένα, στο να υιοθετήσουμε τις επιτυχημένες πρακτικές του ΣΕΤΑΠ και να προσφέρουμε στα μέλη μας περισσότερες παροχές, όπως αντίστοιχα υιοθετήθηκε εδώ και χρόνια από τον ΣΕΤΑΠ το πρόγραμμα οικονομικής επιβράβευσης των αριστούχων μαθητών που παρέχει διαχρονικά ο ΣΕΤΠ.
Στο παραπάνω πλαίσιο, έχουμε επανειλημμένως καλέσει το προεδρείο να εγκαινιάσει άμεσα πρόγραμμα ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ, από το οποίο θα επωφελούνται δεκάδες οικογένειες συναδέλφων κάθε χρόνο.
Επιπλέον, απαιτείται η ενεργοποίηση του Απεργιακού Ταμείου για κάθε απεργιακή κινητοποίηση με αποζημίωση, αντίστοιχη με αυτή που εφαρμόζει διαχρονικά ο ΣΕΤΑΠ και οδηγεί σε αυξημένη συμμετοχή των συναδέλφων στις κινητοποιήσεις.
Δίχως να αμελείται ο κορυφαίος στόχος που είναι η πλήρης ένωση όλων των Συλλόγων, μπορούμε να θέτουμε τα θεμέλια ώστε να πραγματωθεί σε άμεσο χρόνο, η μεγάλη ανάγκη κι η απαίτηση όλων των εργαζόμενων στην Τράπεζα Πειραιώς, που είναι ένας και μοναδικός σύλλογος εργαζομένων στην ΤράπεζαΕιδικά τώρα, που εκείνοι που υποδαύλιζαν το εγχείρημα αυτό πριν, μιλούν έστω για… “Συμπόρευση”, η ενοποίηση δείχνει κάτι που μπορεί να ξεκινήσει να υλοποιείται. ‍
Για τη Συλλογική Ενότητα,τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου‍ του Σ.Ε.Τ.Π.

Από τη βάση της Συνέλευσης, προς το  Προεδρείο του Συλλόγου: Ώρα για ανασύνταξη. Η Συλλογική Ενότητα προτείνει, παρεμβαίνει, διεκδικεί – με ρεαλισμό και ευθύνη

Ανακοίνωση Νο 20 /14-04-2025

Συνάδελφοι,

Η Τακτική Γενική Συνέλευση του Σ.Ε.Τ.Π., πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Απριλίου 2025, με μεγάλη συμμετοχή των μελών του Συλλόγου. Η Συνέλευση αποτέλεσε πεδίο διαλόγου, ενημέρωσης και αποτίμησης των πεπραγμένων του νέου Προεδρείου, που προέκυψε μετά από τις εκλογές του Ιουνίου του 2024 και τις αντιδημοκρατικές -ως προς τη βούληση των εργαζόμενων για το αποτέλεσμα των εκλογών- ενέργειες ορισμένων μελών του νέου ΔΣ  οι οποίοι με τις πράξεις τους διέσπασαν τη Συλλογική Ενότητα.

Τα Κρίσιμα Συμπεράσματα της Συνέλευσης

Η μυστική ψηφοφορία για τον Διοικητικό και Οικονομικό Απολογισμό του νέου Προεδρείου, κατέγραψε τα χαμηλότερα ποσοστά έγκρισης που έχουν καταγραφεί από την ίδρυση του Συλλόγου. Το μήνυμα προς το νέο Προεδρείο είναι σαφές: η βάση ζητά αλλαγή προσανατολισμού και λειτουργίας.

Κατά τις τοποθετήσεις του το νέο Προεδρείο, κινήθηκε σε αντιφατική κατεύθυνση: ενώ επέκρινε –και σωστά– τη νέα Κλαδική Σύμβαση, την ίδια στιγμή προέβαλε την Επιχειρησιακή ως “επιτυχία”, αν και οι δύο συμφωνίες ακολουθήθηκαν από παρόμοιες διαπραγματευτικές τακτικές, αδυναμίες και ένα υποχωρητικό κλίμα.

Επιπλέον, κανένα ουσιαστικό εργασιακό ζήτημα δεν αναλύθηκε από τα μέλη του Προεδρείου, με το βάρος να δίνεται αποκλειστικά στην υπεράσπιση του ίδιου του εαυτού τους. Σαν να μην υπάρχουν προβλήματα στην καθημερινότητα των εργαζομένων.

Για το μεγάλο θέμα, της λειτουργικής ένωσης των έξι Συλλόγων με στόχο να ενισχυθεί η διαπραγματευτική  ισχύ και να λάβει σάρκα και οστά, η απαίτηση όλων των εργαζομένων, τόσο ο Πρόεδρος του ΣΕΤΠ όσο και του ΣΕΤΑΠ, τήρησαν -ουσιαστικά- σιγήν ιχθύος. Ακόμη χτίζονται «σχέσεις εμπιστοσύνης» όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε- λες και έχουμε κάτι να χωρίσουμε μεταξύ μας οι εργαζόμενοι. Τι έχει συμβεί και έχουμε έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ τους οι Σύλλογοι, δε μας το εξήγησαν.

Ανάδειξη Κρίσιμων Ζητημάτων

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, οι εκπρόσωποι της Συλλογικής Ενότητας αναδείξαμε δύο καίρια ζητήματα που μόνο όφελος μπορούν να αποφέρουν για το σύνολο των εργαζόμενων και συνοψίζουμε: 

1. Η ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Το οικονομικό αποτέλεσμα της Σύμβασης αντιστοιχεί μόλις στο 0,47% των ετήσιων κερδών της Τράπεζας – δηλαδή 5 εκατ. ευρώ σε αύξηση μισθολογικού κόστους έναντι κερδών 1,066 δισ. ευρώ. Αξιοσημείωτο ότι η ίδια η Τράπεζα είχε προϋπολογίσει 20 εκατ. ευρώ για αυξήσεις μισθοδοσίας στην τριετία – ποσό που η διαπραγμάτευση άφησε ανεκμετάλλευτο.

Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση προς τους συναδέλφους, καμία σκέψη για κινητοποιήσεις, καμία οργανωμένη πίεση όταν η Διοίκηση επέμενε στη γραμμή της.

Το χειρότερο; Η Σύμβαση ανακοινώθηκε πρώτα από την Τράπεζα και δεν εγκρίθηκε θεσμικά από το Διοικητικό Συμβούλιο, παρακάμπτοντας το Καταστατικό. Το Προεδρείο, σε μια προσπάθεια “ρετουσαρίσματος” των ευθυνών του, επικαλέστηκε αποσπάσματα τοποθετήσεων της Συλλογικής Ενότητας, διαστρεβλώνοντας έτσι το νόημα και αγνοώντας πλήθος δημόσιων δηλώσεών μας ενάντια στο περιεχόμενο της Σύμβασης.

2. ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

Αναδείξαμε τη θέση και τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν στο επόμενο διάστημα για τα μεγάλα θεσμικά ζητήματα της εφαρμογής των όρων της Κλαδικής Σύμβασης για τα μισθολογικά κλιμάκια προϋπηρεσίας και για το επίδομα πολυετίας της περιόδου 2012-2023 καθώς και για την εφαρμογή της ρήτρας μη συμψηφισμού των αυξήσεων από την Κλαδική Σύμβαση. 

Το νέο Προεδρείο και η διαπραγματευτική ομάδα απέφυγαν επιμελώς να θέσουν αυτά τα ζητήματα προς τη Διοίκηση ή να αναλάβουν συγκεκριμένες ενέργειες επίλυσής τους, παρά το γεγονός ότι αποτελούν πρώτη προτεραιότητα βάσει των αποφάσεων της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης.

Παρά ταύτα αναμένουμε από το νέο Προεδρείο να αλλάξει στάση και να στοιχηθεί εμπράκτως στην προσπάθεια για την υπεράσπιση της θεσμικής αξίας της Κλαδικής Σύμβασης και να μην το χειρίζεται ως ένα θέμα κατώτερης σημασίας. Για εμάς, παραμένει ένα ύψιστης σημασίας ζήτημα που θα διαμορφώσει στην επίλυσή του, την απόλυτη κανονικότητα στη λειτουργία και στην αξία της Κλαδικής Σύμβασης. 

Με την ευκαιρία τονίζουμε ότι η Τράπεζα οφείλει χωρίς καθυστέρηση, να εφαρμόσει πιστά τις διατάξεις που ορίζονται στην Κλαδική Σύμβαση ως προς το σχετικό κορυφαίο ζήτημα για τους εργαζόμενους, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έχει ήδη συμβεί σε άλλες μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας.

Συνάδελφοι, 

Η Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΠ ήταν ηχηρό κάλεσμα για αλλαγή πορείας. Όχι ως άρνηση, αλλά ως διεκδίκηση ουσίας. Ως Συλλογική Ενότητα, εργαζόμαστε με καθαρές θέσεις, με τεκμηρίωση, και με μοναδικό μας στόχο την ενίσχυση του ρόλου του Συλλόγου στη συνείδηση των εργαζόμενων:

  • Ως θεσμού δημοκρατικής συμμετοχής και διεκδίκησης, χωρίς αποκλεισμούς
  • Ως φορέα αξιόπιστης και ισχυρής διαπραγμάτευσης
  • Ως εγγυητή για αξιοπρέπεια, αμοιβή και προοπτική για όλους τους εργαζόμενους που υπηρετεί με προσήλωση τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ως αποκλειστικό μέσο ρύθμισης των δικαιωμάτων μας.

Με τη συμμετοχή και τη στήριξη όλων των συναδέλφων, συνεχίζουμε την πορεία μας : 

  • για την ένωση όλων των Συλλόγων στην Τράπεζα Πειραιώς,
  • για τη θεσμική ισχύ και την αξία της Κλαδικής Σύμβασης.

ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟ 2025!